1/02/2013

Podkladové báze pod make-up

Jsou opravdu tak důležité pro náš perfektní look?

Každá holka chce, aby ji líčení vydrželo, co nejdéle. Různí výzkumníci v laboratořích vymýšlí různé vylepšováky, které nám mají zajistit to, co chceme. A právě proto, že chceme velkou výdrž make upu, tak "chytré hlavy" vymysleli podkladovou bázi, která má za úkol vyhladit pleť pro nanešení vrstvy make upu, zajistit jeho velkou výdrž, rozjasnění a zmatnění pleťi,... zkrátka základna pod make up.

Rozlišujeme 2 druhy pokladových bází. První je gelová (která je nejvíce opěvovaná hlavně od značky Dermacol, já s ní zkušenosti sice nemám, ale prý je opravdu dobrá). Je to průhledná, čirá hmota, která obsahuje spoustu silikonů. Druhý druh je krémový, který je podobný obyčejnému krému. Z toho plyne, že je možné pokladovou bázi nahradit i klasickým denním krémem. V současné době se prodávají báze, které mají vlastnosti obou druhů, takové dva v jednom.

Báze je nejčastěji bezbarvá, tkz. transparentní. Výsledkem u nich je, že po rozetření není vůbec vidět, ale svůj účel samozřejmě splní. Některé, ale mohou být i zabarvené. Takové slouží k tomu, aby jsi mohla barvou "vytunit" tvar svého obličeje. Překlad věty ;) vystínuješ tvar svého obličeje, aby vypadal podle tvých představ pomocí stínů, které vytvoří iluzi. Taková báze se nanáší velmi opatrně, protože méně je více a mohlo by se to s "vytuněním" moc přehnat.
Některé mají dokonce za vedlejší úkol omlazení, některé zase celkové rozzáření obličeje.

Jako všechno, i báze pod make up má svá pro i proti. Každá obsahuje nějaká procenta silikonů. Silinony při častém používaní na pleťi mohou způsobit ucpávání pórů, neodpočaté pokožky a v extrémech předčasné stárnutí, vrásky a nebo třeba akné. Jak se říká: "Všeho s mírou." a u podkladových bází to platí dvojnásob. Nech pleť někdy opočinout od báze a používej ji spíše k občas, než pořád. Ono někdy samotný make up pro perfektní vzhled stačí. A někdy ani ten není nutností ;)